nyhed

AlterG hjælper Lisette med at trodse sclerose og løbe

11-9/2017


Lisettes sclerose har forhindret hende i at dyrke motion. I AlterG’en kan hendes krop igen holde til at løbe. Det er godt for både krop og sjæl 

Da Lisette fik konstateret sclerose, blev hun tvunget til at lægge motionen på hylden. Smerterne ved at bruge kroppen var så store, at de forhindrede hende i at bevæge sig:

Jeg har smerter, når jeg dyrker almindelig motion og i det hele taget, når jeg bruger min krop. Fx hvis jeg hænger tøj op eller går i for lang tid. Tidligere løb jeg fem kilometer fem gange om ugen, men de seneste fem år har jeg ikke kunnet finde en motionsform, der har virket,” fortæller Lisette Langberg.

På Sundhedscenter Skive har Lisette været med i et forløb for sclerosepatienter, hvor hun har løbet på et AlterG-løbebånd. AlterG’en kan reducere vægtbelastningen, så træningen ikke er så hård for kroppen, og forløbet har givet Lisette mulighed for at løbe igen:

Jeg er lykkelig over at have fået muligheden for træne i en AlterG, for jeg har savnet motion. Jeg har løbet for første gang i fem år. Det er frihed, og det er dejligt,” siger Lisette Langberg.

Se hvordan scleroseramte Lisette løber i AlterG

AlterG hjælper Lisette med at trodse sclerose og løbe

 

AlterG giver sclerosepatienter nye motionsmuligheder

Inge Risum er fysioterapeut på Sundhedscenter Skive og har stået i spidsen for forløbet, hvor sclerosepatienter har trænet i AlterG’en:

Før de kom i AlterG’en, havde patienterne en meget begrænset gangdistance, nogle havde høj faldrisiko, og de kunne ikke holde til at træne ret lang tid af gangen. Derudover har patienterne et faldende funktionsniveau, fordi sclerosen er progressiv,” siger Inge Risum. 

Hun er overrasket over effekten af træningen i AlterG’en, som hun mener er epokegørende, da det gør en kæmpe forskel for mennesker med sclerose, at de nu har fået helt nye motionsmuligheder:

Patienterne har trænet forholdsvis hårdt. De er kommet op på løbebåndet og har fået maxpuls, og tre ud af fire har løbet. De har oplevet en stor glæde ved at kunne løbe og opleve den endorfinfrigivelse, det giver i kroppen, når man får lov til at mærke, at nu banker hjertet, og nu sveder jeg. Og så har de egentlig været forbavsende gode til at restituere bagefter,” fortæller Inge Risum.

 

Træningen gør humøret bedre og dagligdagen lettere

Selvom Lisette Langberg på ingen måde har følt sig belastet af træningen i AlterG’en, har træningen styrket hendes muskler. Og når hun dyrker motion, bliver dagligdags opgaver mindre udfordrende:

Med AlterG kan jeg holde mig i gang. På fire uger har jeg forøget min muskelmasse med 2,3 kg muskler og tabt to kg rent fedt. Jeg kan mærke, at jeg fx kan tage længere skridt. Dagligdags ting er en udfordring for mig, men de bliver lettere, når jeg kan holde til mere.”

Samtidig har muligheden for at dyrke motion stor mental betydning for Lisette, da træningen i AlterG’en gør hende i godt humør og giver overskud:

Jeg har fået livet tilbage, for jeg elsker at motionere. Jeg plejer at sige, at jeg ikke spiser antidepressiv medicin, fordi jeg løber en tur, men det har jeg jo ikke kunnet på grund af sclerosen. Det gør noget de to gange om ugen, hvor jeg træner. Jeg bliver mere glad, og hvis jeg har en træls dag, er jeg frisk igen, når jeg har trænet i AlterG’en,” slutter Lisette Langberg

Læs også om hvordan Anne Kirstine Hansen holder sclerosen i skak med AlterG