nyhed

Ny forskning

9-8/2017


Træning med reduceret blodgennemstrømning giver udholdenhed og øget muskelmasse

Ny dansk og australsk forskning viser, at træning med reduceret blodgennemstrømning ikke alene kan bruges til at styrke muskler efter operation, sygdom eller skade. Det er også en træningsmetode, der forbedrer musklens udholdenhed, når den udsættes for intensivt arbejdspres. 

Reduceret blodgennemstrømning blev opfundet som træningsmetode i starten af 1970’erne af japaneren Yoshiaki Sato. Ved hjælp af specielt udviklet udstyr fandt han ud af, hvordan man på en sikker måde kan kontrollere blodgennemstrømningen under træningen og styrke sine muskler. Metoden og udstyret fik navnet Kaatsu og er i dag patenteret og et registreret varemærke.

Læs mere om metoden og udstyret Kaatsu her

Forskningen i og litteraturen om træning med reduceret blodgennemstrømning har fokuseret på genoptræning af kroppens muskler. En af de førende forskere inden for feltet er Jeremy Loenneke, Ph.d. og adjunkt i Exercise Science ved The University of Mississippi, USA. Han har gennem ca. 10 år forsket i, hvordan træning med reduceret blodgennemstrømning påvirker musklernes styrke og størrelse.

træning med reduceret blodgennemstrømning - Ny forskning

Effektiv genoptræning med reduceret blodgennemstrømning   

”Ved at reducere blodgennemstrømningen i inaktive perioder, lader det til, at musklers masse og styrke bevares i længere tid. Hvis en person træner med lav intensitet og reduceret blodgennemstrømning, opbygges muskelmassen og styrken på en måde, som ellers kræver træning med høj intensitet,” forklarer Jeremy Loenneke.

Inaktive perioder kan fx være ved sygdom, operation eller en fysisk funktionsnedsættelse, der gør, at personen er sengeliggende eller siddende og derfor ikke kan træne intensivt for at vedligeholde eller opbygge sine muskler.

Den 26. august kommer Jeremy Loenneke til Danmark, hvor han skal holde foredrag til InspireConvention.dk, der er en konference for fagpersoner inden for trænings- og sundhedssektoren. Her vil han bl.a. tale om, hvordan træning med reduceret blodgennemstrømning er effektivt til genoptræning. 

”Hvis man laver øvelser, mens blodsstrømningen modereres, giver det samme effekt som styrketræning med tungere vægte. Det er især nyttigt for mennesker, som fx ikke kan løfte tunge vægte på grund af skader. Jeg mener, at metoden især er til fordel for ældre og mennesker, der skal genoptrænes,” siger Jeremy Loenneke.

Se Hanne, som har sclerose, træne med Kaatsu.

Træning med Kaatsu kan øge atleters udholdenhed 

På InspireConvention vil også helt ny dansk og australsk forskning blive fremlagt af Ph.d. kandidat Danny Christiansen. Gennem tre år har han i Australien og Danmark forsket i, hvordan man kan forbedre musklens udholdenhed, når den arbejder intensivt.

”Vores forskning i Australien viste, at en enkeltstående session med Kaatsu træning fremmer musklens indhold af gener og aktivering af proteiner, som er afgørende for forbedringer i musklens udholdenhed. Vi var interesseret i, om disse tilpasninger på sigt kunne have betydning for musklens funktion og valgte derfor at undersøge, hvordan træning med Kaatsu påvirker musklens iltoptagelse og intense arbejdsevne” fortæller Danny Christiansen.

Danny Christiansen og hans kolleger gennemførte et træningsstudie, hvor 10 aktive og raske mænd skulle cykle tre gange om ugen i seks uger. Mændene fik monteret Kaatsu på det ene ben, sådan at blodgennemstrømningen i dette ben blev reduceret. Før og efter træningen tog forskerne blodprøver og målte blodgennemstrømningen under intensivt arbejde i både Kaatsu- og kontrolbenet

”I det ben, hvor træningen foregik med Kaatsu, var der en større iltoptagelse i lårmusklen og en mindre udskillelse af mælkesyre. Samtidig kunne musklen præstere 13 procent mere end kontrolbenet. Musklens udholdenhed blev derfor markant forbedret. Den forbedrede også sin evne til at håndtere kalium, som er det stof, der påvirker muskelcellernes evne til at arbejde og er involveret i fornemmelsen af smerte. Det er afgørende for evnen til at præstere under intenst arbejde,” forklarer Danny Christiansen.

For Danny Christiansen og hans kolleger var det mest overraskende størrelsen af forbedringerne af musklens ionhåndtering, iltoptag og udholdenhed efter en kort periode med Kaatsu-træning, der reducerede blodgennemstrømningen i musklerne under cykeltræningen. 

”Vores forskningsresultater åbner for Kaatsu-træning til netop at forbedre sin evne til at præstere under længerevarende fysisk aktivitet. Det er især relevant for topatleter i discipliner, der kræver stor udholdenhed såsom cykelryttere, svømmere og maratonløbere. En stor del af litteraturen fokuserer på Kaatsu som en metode til hurtig genoptræning af styrke hos atleter og svækkede ældre. Vores forskning viser, at det ikke alene er en træningsmetode til at genvinde styrke. Raske mennesker kan bruge Kaatsu til at forbedre udholdenhed” siger Danny Christiansen.  

Han har gennemført forskningen som en del af sin Ph.d. afhandling på Victoria University i Melbourne, Australien, og på Københavns Universitet i samarbejde med henholdsvis Professor David Bishop og Professor Jens Bangsbo. I løbet af efteråret og vinteren udgives to artikler om Danny Christiansens og kollegernes forskningsresultater i det akademiske tidsskrift ”The Journal of Physiology”.

Se programmet her