nyhed

Rygmarvsskadet: Jeg får en følelse af frihed på astronautbåndet

24-10/2017

rygmarvsskadet

Michael Jodehl har trænet sig op til at kunne gå igen efter en rygmarvsskade ved bl.a. at træne på et astronautløbebånd. Til årsmødet i RYK - Rygmarvskadede i Danmark inspirerede han andre rygmarvsskadede, der også fik mulighed for at gå på løbebåndet.

Formanden for RYK opfordrer behandlersystemet til at være åben overfor nye metoder til at genoptræne mennesker med rygmarvskade, da rehabilitering er afgørende for denne gruppe.   
   

For nylig holdt RYK årsmøde og seminar i Korsør. Seminarets fokus var på forskning og behandling af mennesker med rygmarvsskade, og programmet bød på en bred vifte af den nyeste viden om genoptræning af rygmarvsskadede fra en række fagfolk og behandlere.

 

Gangtræning på astronautløbebånd har hjulpet Michael til at gå igen   

Fysioterapeut Mark Abildhauge deltog på seminaret og fortalte om, hvordan træning kan hjælpe nogle rygmarvsskadede med at genvinde deres gangfunktion. Det er Michael Jodehl et eksempel på, som også deltog i Mark Abildhauges oplæg.   

I 2001 blev Michael Jodehl lam fra halsen og ned i en gymnastikulykke. Meldingen fra lægerne var, at han formentlig aldrig ville komme til at gå igen. Da Michael Jodehls rygmarv var delvist beskadiget, var der dog mulighed for, at han kunne træne sig til at genvinde sin gangfunktion. Michael Jodehl valgte derfor at starte et genoptræningsforløb hos Mark Abildhauge, og efter flere års disciplineret træning har han i dag gjort så store fremskridt, at han kan gå med støtte. Han er bl.a. gået op og ned af trapperne på Stevns Klint, hvor han legede som barn, og er for nylig gået hele vejen op i Rundetårn – og ned igen.

”Jeg håber, at seminariedeltagerne lytter lidt til, hvad både min fysioterapeut og jeg har sagt, om, at man skal prøve nogle ting. Vi skal passe på, at vi ikke bare siger, at vi ikke kan,” siger Michael Jodehl.

Se Michael træne i AlterG

Rygmarvsskadet: Jeg får en følelse af frihed på astronautbåndet

 

Næsten vægtløs tilstand giver nye genoptræningsmuligheder 

I Michael Jodehls træning bruges bl.a. astronautløbebåndet AlterG, der er udviklet af NASA. Løbebåndet kan reducere kropsvægten med op til 80 procent, så belastningen af kroppen minimeres, og det giver helt nye muligheder for genoptræning. 

”Ved at vægtaflaste kroppen åbnes der op for en meget stor variation i træningstyper, og det betyder, at AlterG kan bruges i mange sammenhænge, hvor genoptræning ikke har været en mulighed tidligere. Der er ikke tale om en mirakelkur, og det er ikke alle rygmarvsskadede, der kan træne i AlterG, men jeg er stor fortaler for at prøve sig frem,” fortæller Mark Abildhauge og tilføjer:

”Ikke mindst fordi genoptræningen af den naturlige gangfunktion har en meget positiv effekt på muskelstyrke og muskelkontrol. Desuden øger træningen det fysiske og psykiske velbefindende, og i nogle tilfælde virker den smertelindrende.”

 

Rygmarvsskadede Bent: ”I AlterG’en havde jeg en følelse af frihed”

En af dem, der blev inspireret af Michael Jodehl til at prøve astronautløbebåndet AlterG på seminaret, var Bent Gronild. Siden han faldt ned fra et tag i en arbejdsulykke i 2012, har han undersøgt forskellige genoptræningsmuligheder. Da hans rygmarvsskade er vurderet som komplet, har genoptræningstilbud fra det offentlige behandlersystem været begrænsede:

”Jeg har fået et stempel som komplet skadet, men jeg kan en masse ting i dag. Jeg har trænet hele livet, og det er jeg blevet ved med efter min skade. For selvom jeg ikke ved, hvor jeg ender henne, er det vigtigt for mig, at jeg kommer så langt som muligt. Det har jeg lovet mig selv,” fortæller Bent Gronild og fortsætter:

”Da jeg vågnede i morges var mine ben helt stive og forkrampede, og jeg startede dagen med smerter. Men da jeg havde været oppe at gå i AlterG’en, havde jeg en følelse af frihed. Jeg kunne mærke, at kroppen slappede af. Mine led og sener var ikke belastede, som når jeg træner normalt. Så jeg vil helt sikkert opsøge muligheden for at træne i AlterG’en fremover.”

 

RYK: På forkant med udviklingen

Helle C. Schmidt er formand for RYK. For hende er det vigtigt, at både foreningens medlemmer og behandlersystemet er åben overfor nye muligheder til at genoptræne mennesker med rygmarvsskade:

”Sundhedspolitisk kæmper RYK bl.a. for rehabilitering, som er så vigtig for rygmarvsskadede. Vi er en særlig gruppe, som har nogle specifikke udfordringer, og vi forsøger hele tiden at være på forkant med udviklingen, så vi kan informere vores medlemmer om de mange muligheder, der findes,” siger Helle C. Schmidt og forsætter:

”Som rygmarvsskadede oplever vi ind imellem, at nye muligheder kan være længe undervejs i det offentlige behandlersystem. Vi bruger derfor meget energi på at prøve tingene af og udfordre vores begrænsninger, for hvis vi ikke prøver, får vi hvert fald ikke noget ud af det. Flere af vores medlemmer har opnået store fremskridt på AlterG-løbebåndet, og jeg håber derfor også, at vores seminar kan inspirere vores behandlingscentre til at se nærmere på de positive effekter, denne form for gangtræning kan have på genoptræningen af rygmarvsskadede både fysisk og mentalt. Samtidig er det vigtigt at huske på, at en rygmarvsskade er kompleks. Det, Michael har opnået, er fantastisk og skyldes, at hans skade på rygmarven er inkomplet.”