Forebyggelse af fald hos ældre med AlterG

Faldskader refererer til skader, der opstår som følge af et fald, og de kan variere i sværhedsgrad afhængigt af flere faktorer såsom højde, hastighed, overfladetype osv. Ældre voksne er særligt udsatte for faldskader på grund af fysiologiske ændringer, svækkelse af muskler og knogler samt andre faktorer, der kan påvirke balance og stabilitet. Faldskader kan omfatte brud på knogler, forstuvninger, forstrækninger, hovedskader, blå mærker og skrammer. Disse skader kan have alvorlige konsekvenser og medføre smerte, nedsat mobilitet, tab af uafhængighed og endda permanent handicap. Forebyggelse af faldskader er derfor af afgørende betydning, især hos ældre, og det indebærer ofte strategier som at forbedre balance og styrke gennem motion, sikring af et sikkert hjemmemiljø, regelmæssig medicingennemgang, og opmærksomhed på risikofaktorer, der kan bidrage til fald.

Hvor mange ældre falder?

  • Cirka 1/3 af alle mennesker over 65 år falder mindst én gang om året. Halvdelen af alle ældre der falder, vil falde mere end én gang om året
  • Kvinder falder oftere end mænd
  • Cirka 5 % af alle fald hos ældre medfører et knoglebrud, oftest i håndled, hofte eller i ryg

 

Hvorfor sker fald hos ældre?


Der er flere faktorer, der kan bidrage til fald hos ældre. Aldring kan medføre en naturlig nedgang i balance og stabilitet på grund af tab af muskelstyrke, nedsat koordination og ændringer i balanceorganerne i det indre øre. Samtidig kan ældre opleve tab af muskelmasse og -styrke samt nedsat fleksibilitet, hvilket gør det sværere for dem at opretholde balancen og reagere på uventede bevægelser eller udfordringer. Ændringer i synet og hørelsen kan også påvirke ældres evne til at opfatte og reagere på omgivelserne, hvilket øger risikoen for fald. Desuden kan visse medicin, der anvendes til behandling af forskellige tilstande hos ældre, have bivirkninger, der påvirker balance, koordination eller bevidsthed, hvilket øger risikoen for fald. Derudover kan underliggende sundhedsmæssige tilstande som hjerte-kar-sygdomme, diabetes, Parkinsons sygdom eller demens øge risikoen for fald hos ældre. Miljømæssige faktorer såsom manglende belysning, ujævne gulve, løse tæpper eller andre hindringer i hjemmet eller det miljø, ældre bevæger sig i, kan også øge risikoen for fald. Det er vigtigt at forstå disse risikofaktorer og tage passende forholdsregler for at forebygge fald hos ældre, herunder styrketræning, balanceøvelser, regelmæssig syns- og høreprøvning, medicingennemgang og sikring af et sikkert og tilpasset miljø.


AlterG kan give gangbesværede ældre lysten til at gå tilbage og forebygge faldskader hos ældre

Statistikker viser, at jo ældre du bliver, jo større tendens har du til at falde. Udover den fysiske skade et fald kan forårsage, påvirker fald ligeledes ældres psyke. Angsten for at falde igen kan bidrage til inaktivitet og isolation, da der er større tilbøjelighed til at holde sig indenfor og i ro, hvorved ældre kan miste styrken i deres ben og evnen at gå solidt.  

Denne frygt vil vi gerne komme til livs ved hjælp af AlterG. AlterG er et helt oplagt bud på en træningsform til både forebyggelse af faldskader og optræning, hvis skaden er sket.  

Læs mere om hvordan AlterG kan forebygge faldskader blandt ældre længere nede i teksten, eller kontakt os allerede nu, hvis du har spørgsmål.  

Kontakt 

 

Hvordan forebygger AlterG fald hos ældre

AlterG består af et løbebånd omsluttet af et trykkammer, og er en vægtaflastende træningsmetode, som kan reducere en patients kropsvægt med helt op til 80 procent med genoprettelse af naturlig gangafvikling. Det betyder eksempelvis at gangbesværede ældre kan genoptræne deres funktionsevne samt styrke deres muskler og balanceevne gennem en kontrolleret mobilisering og belastning. 

 

AlterG-maskinen kan bidrage til at forebygge fald hos ældre, og dermed mindske faldskader på flere måder:

  • Støtte og balance: Ved at bruge AlterG-maskinen kan ældre modtage støtte og assistance, mens de træner, hvilket kan hjælpe med at forbedre deres balance og stabilitet. Dette kan være særligt nyttigt for ældre, der har svært ved at opretholde balancen eller er i fare for at falde.

  • Reduktion af faldrisiko: Ved at træne på AlterG-maskinen under delvis vægtløshed kan ældre reducere den fysiske belastning på deres krop og mindske risikoen for at falde under træningen. Dette giver dem mulighed for at træne mere sikkert og med mindre risiko for skader.

  • Styrkelse af muskler: Træning på AlterG-maskinen kan hjælpe med at styrke de muskler, der er involveret i balance og stabilitet, såsom benmusklerne og kernemusklerne. Dette kan forbedre ældres evne til at opretholde deres balance og forhindre fald.

  • Forbedret gangmønster: Ved at træne på AlterG-maskinen kan ældre arbejde med at forbedre deres gangmønster og teknik, hvilket kan hjælpe med at reducere risikoen for at falde under daglige aktiviteter.

  • Kontrolleret træning: AlterG-maskinen giver mulighed for nøje kontrolleret træning, hvilket betyder, at ældre kan træne sikkert og effektivt under opsyn af en træningsekspert eller fysioterapeut. Dette kan hjælpe med at minimere risikoen for skader og sikre, at træningen er passende og tilpasset individuelle behov og evner.

Samlet set kan brugen af AlterG-maskinen være en effektiv tilgang til at forebygge fald hos ældre ved at forbedre deres balance, styrke og gangmønster og reducere risikoen for skader under træning.

 

 

Ved at styrke balanceevnen ved hjælp af AlterG, kan fald blandt ældre borgere effektivt forebygges. AlterG hjælper med at træne balancen og gangen, hvilket i sidste ende kan være med til at gøre gangbesværede mere selvhjulpne og aktive og dermed forebygge risiko for tidlig død, som konsekvens af en faldskade.  

Du kan læse mere om videnskaben bag AlterG her.

 

Målgruppen  

Ifølge WHO, er de væsentligste risikofaktorer for fald og faldrelaterede skader borgere i følgende målgrupper:  

  • Borgere der mangler fysisk aktivitet, eksempelvis grundet en inaktiv livsstil 
  • Borgere der har lidt fysisk funktionstab 
  • Borgere der lider af kroniske sygdomme, såsom Parkinsons, Muskelsvind, sclerose, slidgigt og type 2 diabetes (læs mere om disse i næste afsnit). 

Ovenstående målgrupper er eksempler på borgere, som kunne drage fordel af træning i en AlterG træningsmaskine.  

Se nogle af vores patienthistorier her.

Du kan også se videoerne på vores YouTube-kanal her.

Afspilningsliste "Ældre genoptræning med AlterG løbebånd - Fysiodema"

 

Faldforebyggende træning og rehabilitering hos kronisk syge  

Udover at træning i en AlterG maskine er ideel til gangbesværede ældre, så er AlterG også et helt oplagt valg til ældre borgere med kroniske sygdomme.  

Disse indebærer eksempelvis:  

  • Parkinsons. Borgere med Parkinsons sygdom falder ofte, og er særligt udfordrede ift. deres koordination og muskelkontraktioner. Her vil træningen indebære fokus på hurtighed og koordination, og der er dokumentation for, at AlterG kan anvendes til at forøge disse borgeres muskelkontraktionshastighed.  
  • Slidgigt. Det er dokumenteret, at vægtaflastende træning under fysisk aktivitet i en AlterG-maskine, mindsker smerten betydeligt blandt borgere med slidgigt. Træning i en AlterG kan her være med til at styrke kondition samt muskelmasse- og funktion, uden at belaste led. 
  • Type 2 diabetes. Borgere med type 2 diabetes og polyneuropaty har en forhøjet risiko for fald. Nye studier viser, at vægtaflastende træning blandt denne type borgere, forbedrer både balance og gangfunktion samtidig med at det nedsætter faldrisikoen.  

  

AlterG – en brugervenlig og sikker træningsform 

AlterG maskinen er både effektiv og brugervenlig. Professor Bente R Jensen udtaler følgende: “Alter-G træningssystemet er et brugervenligt og sikkert system, der vil kunne anvendes af stort set alle ældre borgere såfremt der ikke er kontraindikation for fysisk aktivitet.” 

Når patienter træner i en AlterG-maskine, er det muligt at indsamle data om varighed, distance, hastighed og hjertefrekvens, der er de vigtigste parametre i en effektiv genoptræning og rehabilitering. Vi anbefaler, at der føres en træningsdagbog undervejs i forløbet, som beskriver og dokumentere træningen og dens fremskridt.  

Læs mere om hvorfor Fysioterapeut Ronni J Oersson mener at ældre falder

Læs mere om nationale kliniske retningslinje for forebyggelse af fald hos ældre

 

Få rådgivning omkring gangtræning og forebyggelse af fald hos Fysiodema  

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker rådgivning i forhold til hvad der er bedst for din eller dine patienters gangfunktion. Hos Fysiodema står vi altid klar til at svare på spørgsmål og henvendelser. 

Du finder vores kontaktinformationer her.  

Kontakt

 

Læs også:

 

 

Det er nemt at komme i gang

Der er AlterG mange steder i Danmark, på vores kort, kan du finde det sted, der passer bedst til dig. 

Sclerose træning