nyhed

Amerikansk OL-træner og læge underviste i Kaatsu-træning

27-9/2017


Torsdag den 21. september kom læge og træningsekspert, Dr. James Stray-Gundersen, til A-Fys i Solrød. Her underviste han fysioterapeuter og trænere i nyeste metoder til at optimere træning og skadesbehandling af elitesportsudøvere og andre patientgrupper.  

”Det er sjældent, at der kommer en person til Danmark med så stor en kapacitet inden for skadesbehandling og træningsoptimering som Dr. James Stray-Gundersen. Gennem hans forskning og mangeårige arbejde med bl.a. OL-atleter har han en stor faglig viden og stribevis af imponerende resultater bag sig, som vi kan lære af i behandlingen af vores atleter og øvrige patienter,” siger Mark Abildhauge, der er medejer af klinikken FysioDanmark A-Fys.

A-Fys’ amerikanske gæst trak mange gæster til. Deriblandt sportschefen hos Solrød Strand Badminton, Preben Nørgaard. 
”I badminton har vi en høj skadesfrekvens i både led og muskler, og derfor er det interessant for mig at deltage i dag. Vi har hørt om nogle banebrydende metoder, som i særdelshed kan bruges til skader, og vi må gøre vores egne erfaringer i samarbejde med A-Fys,” siger Preben Nørgaard.

Amerikansk OL-træner og læge underviste i Kaatsu-træning

 

Kirug, forsker, OL-træner – en mand med et imponerende og verdenskendt CV 

James Stray Gundersen er halv nordmand og er oprindeligt uddannet ortopædkirurg. Han har sidenhen videreuddannet sig inden for kardiologi og ernæring på The University of Texas Southwestern Medical School, hvor han har arbejdet 30 år som professor på Departementet for Ortopædkirurgi og Kardiologi.

Sideløbende har James Stray Gundersen siden midten af 1980’erne hjulpet olympiske idrætsudøvere på tværs af sportsgrene og har forsket i højdetræning, træningsoptimering og metoder inden for anti-doping. Han har været tilknyttet USA’s, Norges og Canadas Olympiske hold som læge og konsulent – en rolle han også varetager for flere amerikanske sportsforbund. Han har været medlem af forskellige medicinske komiteer i bl.a. Den Internationale Olympiske Komite, FIFA, International Ski Føderation, World Anti Doping Association (WADA) og US Anti Doping Agency (USADA). I dag driver han SG Performance Medicine Center i Park City, Utah, hvor atleter får hjælp til skadesbehandling og træningsoptimering, som der også forskes i på samme matrikel. 

 

Nye genoptræningsmetoder redder atleters karrierer 

”Med genoptræningsmetoder, som vi først lige er begyndt at få kendskab til i Danmark, har James hjulpet OL-atleter med at komme sig over skader på rekordtid trods det, at andre fagfolk havde stillet atleterne i udsigt, at de ikke ville blive klar til OL. Der er ingen tvivl om, at James’ besøg hjælper os med at højne vores faglighed inden for skadesbehandling og træningsoptimering,” siger Mark Abildhauge. 

En af de nye træningsmetoder, som James Stray Gundersen, er Kaatsu, hvor blodgennemstrømningen i musklen reduceres under træning med et specialudviklet elastisk bånd. Under træningen narres hjernen til at tro, at kroppen laver meget hårdt arbejde, og derfor udskilles væksthormon og protein. Musklens styrke og masse øges, uden at muskelvævet nedbrydes, som det gør ved normal hård fysisk træning. Derfor kan træningen gentages uden lang restitueringspause.

”Lige nu er vi tre fysioterapeuter ud af 17 hos A-Fys, der bruger Kaatsu til træningsoptimering af atleter, genoptræning af patienter og i vores behandling af patienter, der står overfor operation. Forskning og vores erfaring viser, at når vi træner patienterne op til operation, kommer de sig hurtigere efterfølgende. Efter James’ besøg er vi flere på klinikken, der er kvalificeret til at hjælpe vores patienter gennem træning med Kaatsu,” siger Mark Abildhauge.    

Mark Abildhauges medarbejdere prøvede Kaatsu-metoden under vejledning af James Stray Gundersen.

”Jeg troede, at Kaatsu-båndet kun kunne bruges til optimering af muskler i arme og ben. I dag har jeg lært på egen krop, at når Kaatså-båndet er monteret omkring min biceps, så har det samme effekt for min brystmuskulatur, når jeg laver armbøjninger på grund af de hormoner, hjernen udskiller,” siger Phillip Gray, fysio-assisten i A-Fys og fysstuderende ved Professionshøjskolen i Absalon i Roskilde.