nyhed

Astronaut-løbebånd letter genoptræningen

27-9/2017


Proaktiv Fysioterapi i Albertslund har netop installeret specialløbebåndet AlterG. Det gør det muligt at træne uden smerter og forbedre sundheden og livskvaliteten for både sportsfolk og almindelige borgere.  

Når astronauter lander på jorden efter lang tid i det vægtløse rum, har de behov for at genoptræne deres muskelmasse. Derfor udviklede NASA løbebåndet AlterG, der reducerer kropsvægten, så genoptræningen er mindre belastende for kroppen. 

I dag bruges AlterG også til genoptræning efter sygdom og skader, og nu kan man så prøve træningsmetoden hos Proaktiv Fysioterapi i Albertslund. Det fortæller fysioterapeut, Sasa Savic: 

”Vi har valgt at tilbyde AlterG til vores brugere, fordi vi kan se, at den fungerer som et godt og effektivt supplement i vores genoptræningsforløb. AlterG giver os mulighed for at få mere kvalitet i vores træning, og samtidig kan vi hjælpe folk, der tidligere har haft svært ved at komme i gang med genoptræning på grund af smerter.”

Astronaut-løbebånd letter genoptræningen

Genoptræning uden smerter

Når man træner i AlterG, får man et par neoprenshorts på. De lynes fast på en stor pose, der fyldes med luft, og omslutter løbebåndet. Luften kan reducere personens vægt med op til 80 procent. Det betyder langt mindre vægtbelastning af kroppen, og det gør genoptræning lettere og mere effektiv. 

Hos Proaktiv Fysioterapi er der stor interesse for at træne i AlterG, og man har allerede hjulpet flere brugere i gang med et genoptræningsforløb – heriblandt en dansk og nordisk mester i boksning. Det fortæller Sasa Savic:

”Vi har bl.a. hjulpet bokseren Julia Junker Madsen i gang med genoptræningen efter en skinnebensbetændelse, der ellers har forhindret hende i at løbetræne på grund af smerter. Vi har også opstartet en række genoptræningsforløb for folk, der er plaget af eksempelvis slidgigt, overvægt eller rygproblemer. AlterG har meget brede anvendelsesmuligheder, og det, synes vi, er fantastisk, for det betyder, at vi kan hjælpe mange mennesker.”

 

Smil og selvtillidsboost

Når man bliver skadet eller ramt af sygdom betyder det ofte, at man bliver forhindret i at bevæge sig som man plejer. Derfor har det også stor psykologisk betydning for brugerne, at de nu har mulighed for at være aktive på trods af deres skade eller sygdom. Det fortæller Sasa Savic:   

”Når de har prøvet AlterG, kommer mange smilende ud. De kan løbe og bruge kroppen uden at det gør ondt, og det føles fantastisk, at de igen kan mærke pulsen stige, når de ikke har kunne bruge kroppen i en periode. Så på den måde bliver træningen i AlterG også et selvtillidsboost for mange.” 

I øjeblikket tilbyder Proaktiv Fysioterapi i Albertslund genoptræning i AlterG som Klippekortsordning. Fremover vil endnu flere få muligheden for at brige maskinen, når Proaktiv Fysioterapi etablerer samarbejde med en røkke personlige trænere. Desuden har klinikken kontakt til flere sportsklubber for at tilbyde AlterG til genoptræning af skadede sportsfolk.