nyhed

Gangtræning og rehabilitering af rygmarvskadede på dagsordenen

3-11/2017

Til årsmøde og seminar i foreningen RYK, Rygmarvskadede i Danmark, blev deltagerne bl.a. præsenteret for astronautløbebåndet AlterG, som fysioterapeut Mark Abildhauge bruger i genoptræningen af mennesker med en rygmarvsskade. Rygmarvsskadede Michael Jodehl træner i AlterG efter, at han blev lam fra halsen og ned i en gymnastikulykke i 2001. I dag kan Michael gå med støtte. 

Se Michael træne i AlterG.

Se Helle gå for første gang i mange år 

RYK seminarets deltagere fik mulighed for at prøve AlterG, og mange benyttede sig af muligheden for at få lov til at prøve at gå igen, hvilket AlterG netop gør muligt. En af dem var RYKs formand Helle C. Schmidt:

”Det første jeg mærkede var, at jeg lige pludselig var Helle igen, der stod op i øjenhøjde med Kaare, som skulle vise mig til rette i AlterG. Da jeg fik luft omkring mig, følte jeg mig sikker, og det endte også med, at jeg gik. Jeg kan slet ikke få armene ned. Det var så fantastisk.”

Se RYK’s formand gå i AlterG for første gang.  

Naturlig og rigtig gang i AlterG

Naturlig gangtræning i AlterG er muligt, fordi det er et vægtaflastende genoptræningsredskab, der både giver støtte til balance og løfter op til 80 procent af kropsvægten. Det overtryk, der skabes i en pose omkring løbebåndet, bærer personen, der går i AlterG, op på samme måde som vand. Når løbebåndet samtidig kører, aktiveres den gangfunktion, som vi alle er født med, og sender signaler til hjernen. 

Kombinationen er vægtaflastning, støtte og det rullende løbebånd, gør det nemmere for den, der går i AlterG, at få en korrekt gangafvikling, hvor hælen sættes i jorden først, ligesom Helle gør, da hun går i AlterG første gang.  

genoptræning

RYK: Vigtigt med åbenhed overfor nye genoptræningsmetoder

Da Helle havde prøvet AlterG, havde hun denne besked til andre med en rygmarvsskade:   
”Mit budskab er: Prøv det. Giv jer selv chancen. Hvad er det værste, der kan ske? Det er, at det ikke virker på dig, men hvad er det bedste? Det er, at du kan ende med at få en hel masse ud af det.” 

Helle understregede i samme ombæring, at der ikke to rygmarvsskader, der er ens. Nogle er komplette, og andre er inkomplette, hvor der stadig er lidt forbindelse tilbage i rygmarven. Derfor er det ikke alle rygmarvsskadede, der vil føle, at genoptræning i AlterG er det rigtige for dem. 

For Helle er det vigtigt, at både foreningens medlemmer og behandlersystemet er åben overfor nye muligheder til at genoptræne mennesker med en rygmarvsskade:

”Sundhedspolitisk kæmper RYK bl.a. for rehabilitering, som er så vigtig for rygmarvsskadede. Som rygmarvsskadede oplever vi ind imellem, at nye muligheder kan være længe undervejs i det offentlige behandlersystem. Vi bruger derfor meget energi på at prøve tingene af og udfordre vores begrænsninger,” siger Helle og fortsætter:

”Flere af vores medlemmer har opnået store fremskridt på AlterG-løbebåndet, og jeg håber derfor også, at vores seminar kan inspirere flere behandlingscentre til at se nærmere på de positive effekter, denne form for gangtræning kan have på genoptræningen af rygmarvsskadede både fysisk og mentalt. Samtidig er det vigtigt at huske på, at en rygmarvsskade er kompleks.”