nyhed

Genoptræningsrobotter giver ny mulighed for at få førligheden igen

9-4/2018


Tyrosolution er forskellige robot- og computerassisterede genoptræningsenheder til skuldre, arme, hænder og fingre. Det intelligente genoptræningsudstyr bruges med succes til at genvinde menneskers førlighed i bl.a. Tyskland. Tyrosolution er netop lanceret i Danmark og er blevet taget godt imod blandt de første testpersoner.    

Tyrosolution giver helt nye muligheder for, at mennesker kan genvinde førligheden i skuldre, arme, hænder og fingre efter lammelse, hjerneskade eller ortopædiske operationer.

Læs mere om Tyrosolution her

”I dag foregår ergoterapeutisk genoptræning med gammeldags redskaber såsom puslespil, klemmer og med manuel terapi,” forklarer Kaare Fiala, direktør i Fysiodema, og fortsætter:

”Robot- og computerteknologien har givet os nye muligheder for at hjælpe mennesker med at genvinde deres førlighed i overkroppens forskellige dele langt hurtigere og dermed også forbedre deres mulighed for at blive selvhjulpne og få en bedre livskvalitet.”

Genoptræningsrobotter giver ny mulighed for at få førligheden igen

Fingre og hænder genoptrænes efter lammelse  

Michael Jodehl blev lam fra halsen og ned i 2001. Efter flere års hård træning i bl.a. AlterG har han genvundet sin gangfunktion. Næste skridt for Michael er at genoptræne sine fingre, der er foldet helt sammen efter lammelsen.

Læs mere om AlterG her

Han er en af de første i Danmark, der har fået mulighed for at teste Tyrosolution, da de forskellige genoptræningsenheder blev præsenteret på Danske Fysioterapeuters fagkongres den 13. april 2018.

Fingerrobotten er et ideelt træningsredskab for Michael, fordi den kan hjælpe med at folde hans fingre ud. Den terapiform foregår i dag manuelt på de danske genoptræningscentre. Robotten registrerer, hvis Michael selv har lidt funktion i hænder og fingre, og giver ham kun den nødvendige støtte. Ved spasmer stopper fingerrobotten automatisk med det samme.

”Jeg kunne mærke, at der skete ret meget fra de første fem minutter, til jeg var færdig med hver hånd efter 20 minutters træning. I starten kunne jeg ikke bevæge fingrene ret meget, men til sidst skete der et kæmpe fremskridt, hvor jeg kunne bukke og strække mine fingre,” siger Michael og fortsætter:

”Da jeg var færdig, kunne jeg ved egen hjælp bukke og strække min højre pegefinger tæt på 100 procent. Det havde jeg slet ikke forventet på så kort tid. Fingerrobotten gjorde det muligt for mig at lave omkring 54 gentagelser på 20 minutter af alle fingre. Det er virkelig mange gange i forhold til, hvad en ergoterapeut kan nå på samme tid.”

Og netop antallet af gentagelser er afgørende for effekten af genoptræningen. Jo flere gentagelser, desto bedre og bedre bliver hjernens forbindelse til fx fingrene. Ved at bruge intelligent assisteret robotteknologi til genoptræning fremfor manuel terapi, kan patienter nå langt flere gentagelser på samme tid.

”Vi ser, at mennesker med en rygmarvsskade som Michael, der er kommet til at gå igen, efterfølgende bliver bevidste om andre begrænsninger, deres lammelse har givet dem. Deres skuldre- og armfunktion fungerer ikke. For at kunne forbedre den funktion har vi fået Tyrosolution til Danmark, for det er det eneste udstyr, som giver så stor effekt, der samtidig kan måles,” siger Kaare Fiala.

Terapispil og effektdokumentation øger træningsmotivation

Tyrosolution består af forskellige terapienheder, som tilpasses det konkrete genoptræningsbehov. Dermed er Tyrosolution til gavn for mennesker med vidt forskellige førlighedsvanskeligheder i skuldre, arme, hænder og fingre.

Udover computerassisterede robotter består Tyrosolution også af en kæmpe sensorregistrerende tablet med mange forskellige terapispil for børn og voksne. Spillene har vist sig at give større motivation for genoptræningen – bl.a. fordi smerterne glemmes under spil.

Både robotter og tablet registrerer patientens funktion under alle øvelser og genoptræninger. Det giver som noget nyt læger, ergo- og fysioterapeuter samt patienter mulighed for at følge og evaluere forløbet ud fra objektive målinger af patientens funktion i skuldre, arme, hænder og fingre.

"Jeg kunne hele tiden følge med på skærmen og se, hvilken finger jeg behøvede mest træning til, så jeg kunne konkurrere med mig selv. Jeg kunne også se, hvor mange procent jeg kunne bukke og strække hver enkelt finger, og hvor hurtigt det gik,” forklarer Michael Jodehl.

Han håber på, at Tyrosolution vil blive stillet til rådighed på en klinik i nærmeste fremtid:

”Fordelen ved genoptræningsudstyret er, at en ergoterapeut eller fysioterapeut vil kunne sætte en patient som fx mig i gang i en af træningsenhederne, og så efterfølgende træne med en anden patient på samme tid.”