nyhed

Investering i velfærdsteknologi fortsætter uden om kommunalbudgettet i Aarhus

26-2/2018

Løbebåndet er udviklet i samarbejde med NASA til træning af astronauter og bruges i dag til genoptræning af almindelige mennesker efter sygdom og skader. Nu får aarhusianerne også gavn af træningsmetoden.

”AlterG er et meget funktionelt redskab til en gruppe af mennesker, vi ellers har haft svært ved at tilbyde den mest optimale træning til. De får en unik mulighed for at træne i vægtreduceret tilstand og undgår derfor at belaste led og sener,” siger Lene Skytte, der er fysioterapeut og medejer af Proaktiv Fysioterapi i Risskov og Aarhus C.

 

proaktiv

Ældre med gangbesvær eller ældre, der skal rehabilitere efter fx operation eller fald, er blandt dem, som Proaktiv Fysioterapi i Risskov og Aarhus C vil anbefale at træne i næsten vægtløs tilstand i AlterG’en. Træningen vil gøre det nemmere at forbedre deres gang og komme sig.

 

Smertefri træning øger livskvalitet

Når patienter træner i AlterG, får de et par neoprenshorts på. De lynes fast på en stor pose, der fyldes med luft, og omslutter løbebåndet. Luften kan reducere personens vægt med op til 80 procent. Det betyder langt mindre vægtbelastning af kroppen, og det gør genoptræning let, mere effektiv og mulig at gennemføre helt uden smerter.

Når mennesker bliver skadet eller ramt af sygdom, bliver de ofte forhindret i at bevæge sig, som de plejer. Ifølge Lene Skytte er en af fordelene ved det nye løbebånd, at det er muligt at træne og genoptræne uden smerter. Og det har i de to aarhusianske klinikker bl.a. vist sig at være en stor succes blandt idrætsudøvere, personer med slidgigt og personer, som er blevet opereret. 

”Det er vigtigt for sportsfolk at bibeholde konditionen og muskelmasse under skader. Flere af basketballspillerne fra Bakken Bears har trænet i AlterG hos os. De synes, det er fantastisk at kunne løbe med en skadet fod uden smerte og være i stand til at vende tilbage til banen før forventet på grund af hurtigere heling,” siger Lene Skytte.

Klinikken har også haft overvægtige, der har smerter ved at gå, i AlterG. De har oplevet, hvordan det er at gå med mindre vægt. Det har medført en kæmpe motivation for at træne, fordi de på egen krop kan mærke, hvordan det er at veje 15 procent mindre.

 

Genvinder hurtigere gang- og løbefunktion

Astronaut-løbebåndet gør det muligt at hjælpe mennesker med meget forskellige udfordringer.

”Personer, der har problemer med deres ryg, hofter, knæ, ankler eller fødder får stor glæde af at træne i mere eller mindre vægtløs tilstand. For patienter, der lige er blevet opereret, bliver det nu også muligt at komme hurtigt i gang med at bevæge sig, hvilket er nødvendigt, hvis helingen skal fremmes, og gang- eller løbefunktionen genvindes,” siger Lene Skytte og fortsætter:

”AlterG giver også store muligheder for personer med neurologiske lidelser. De kan genvinde deres naturlige gangmønstre ved at udnytte de automatiserede gangprocesser, som løbebåndet tilskynder, mens personen stadig får den rette støtte.”

 

Når Proaktiv Fysioterapis patienter i Risskov og Aarhus C træner i AlterG, reduceres personens vægt med op til 80 procent. Det betyder langt mindre vægtbelastning af kroppen, og det gør genoptræning let, mere effektiv og mulig at gennemføre helt uden smerter.

 

Investering i velfærdsteknologi til gavn for borgerne

De seneste år har Aarhus Kommune investeret 30 millioner i en markant satsning på at gøre kommunen til frontløber indenfor velfærdsteknologi. Og med det nye løbebånd er Proaktiv Fysioterapi i Risskov og Aarhus C et godt eksempel på, at investeringen i velfærdsteknologi også giver mening for private aktører.

”Rent fagligt er vi enormt begejstrede for at have fået AlterG. Vores mål er at få vores patienter hurtigst muligt tilbage i en funktionel hverdag, og der passer astronaut-løbebåndet rigtig godt ind i vores aktive tilgang,” siger Lene Skytte.

Proaktiv Fysioterapi i Risskov og Aarhus C tror på, at det nye astronaut-løbebånd kan være med til at bidrage til den fortsatte indsats, når det gælder velfærd og trivsel blandt de aarhusianske borgere med handicap, sygdomme eller andre fysiske udfordringer.